17 Temmuz 2025

En Yaygın 5 Şarj Efsanesi Çürütüldü

şarj edilen akıllı telefon

şarj edilen akıllı telefon

Telefonların gece şarj edilmesi, şarj etme sıklığı ve şarj etmede pil doluluk oranları gibi pek çok şarj efsanesi bulunuyor. İşte doğru olduğu düşünülen ancak doğru olmayan 5 şarj efsanesi…

Akıllı telefonlar söz konusu olduğunda pillerin ne zaman şarj edileceği her zaman tartışma konusu oldu. Özellikle Android kullanıcılarının çok daha fazla üzerinde durduğu şarj konusunda yeni teknolojilerle birlikte pek çok kriter geçersiz oldu. 2000’li yıllara dayanan pek çok şarj alışkanlığının artık sanıldığı gibi bir avantajı bulunuyor. Peki, doğru olduğu düşünülen en yaygın 5 şarj efsanesi ne? İşte akıllı telefonların şarjı hakkında doğru bilinen 5 yanlış…

1. Telefonu Gece Boyunca Şarjda Bırakmak Zararlı

Telefonları gece boyunca şarjda bırakmanın zararlı olduğu düşünülüyor. Ancak artık bu geçerli değil. Akıllı telefonlar artık akıllı ve kullanıcı alışkanlıklarına göre optimize ediyor. Akıllı telefonlar artık yüzde 80 doluluğa ulaştıktan sonra şarjı durduruyor ve kalan yüzde 20’yi sabah saatlerine yakın tamamlıyor. Bu sayede pilin sürekli dolu kalması engelleniyor.

2. Günde Birkaç Kez Şarj Etmek Zararlı

Lityum iyon pillerin kullanıldığı akıllı telefonlarda böyle bir kullanım alışkanlığının herhangi bir zararı bulunmuyor. Aksine yüzde 0’a kadar tüketmek yerine bataryaları yüzde 20 ile yüzde 80 şarj aralığında tutmak ve buna göre şarj etmek bataryanın çok daha uzun ömürlü olmasını sağlıyor.

3. Hızlı Şarj Cihazları Tüm Telefonlarda Çalışır

Hızlı şarj artık yaygın bir şekilde kullanılıyor. Ancak bu konuda unutulan detaylardan birisi her markanın kendi teknolojisini geliştirmesi. OnePlus’ın SuperVOOC’u, Samsung’un PPS destekli şarjı veya Qualcomm’un Quick Charge sistemleri birbirinden tamamen farklı. Gerçek hızlı şarj sistemini deneyimlemek isteyenlerin mutlaka telefon için özel olarak üretilen adaptörü kullanması gerekiyor.

4. Sadece Orijinal Şarj Cihazı Kullanılmalı

Her üretici kendi modelleri için orijinal şarj cihazları üretiyor. Telefonlar için bu modellerin dışında da şarj cihazları kullanabilir. Bu konuda ise ucuz, markasız ve kalitesi belli olmayan ürünler kullanılmalı. Anker ve Spigen gibi sertifikalı markaların şarj cihazları güvenli. Üstelik çoğu zaman orijinalinden daha ekonomik çözümler olduğu için tercih edilebilir durumda.

5. Kablosuz Şarj Güvenli

Şarj konusundaki son yanlış bilinen ise kablosuz şarj sistemleri. Kablosuz şarj güvenli olsa da bu konuda atlanan bir detay var.  Oda kablosuz şarjın kullanışlı olmadığı. Kabloluya göre daha fazla ısı üreten kablosuz şarjlar uzun vadede batarya sağlığını olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle, kablosuz şarj cihazı kullanmak isteyenlerin soğutma özellikli veya ısıyı dağıtabilecek modelleri tercih etmesi gerekiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir